Novērtē, kuri apgalvojumi par elpošanu procesiem ir pareizi, bet kuri - aplami! Izlabo aplamos apgalvojumus, uzrakstot, kā ir pareizi! 1. Elpojot organismi iegūst to dzīvības procesiem nepieciešamo enerģiju.
2. Lai ražotu enerģiju, visiem organismiem ir nepieciešams skābeklis.
3. Lai ražotu enerģiju, ir nepieciešamas organiskās vielas, kuras tiek noārdītas elpošanas procesā.
4. Vairumam organismu elpošanas procesā izdalās ogļskābā gāze.
5. Dzīvnieki elpojot uznem skābekli, bet augi elpojot uzņem ogļskābo gāzi.
6. Daļu no fotosintēzē saražotā skābekļa augs patērē pats, daļa caur atvārsnatvārsnītēmitem izdalās gaisa.
7. Ja fotosintēze nenotiek, augi uzņem enerģijas ražošanai nepieciešamo skābekli no gaisa.
8. Augi caur atvārsnītēm skābekli gan izdala, gan uzņem, ja tas nepieciešams.
9. Pienskābes baktērijas ražo enerģiju, pārstrādājot pienā esošos cukurus un kā blakusproduktu izdalot pienskābi.
10. Maizes mīklai pievieno raugu, jo tas elpošanas procesā izdala skābekli, kas ”uzirdina” mīklu.
11. Ja palielina rauga šķīdumam pievienotā cukura masu, palielinās rauga elpošanas intensitāte un izdalītās ogļskābās gāzes tilpums.
12. Primitīvākiem dzīvniekiem nav speciālu elpošanas orgānu un gāzu maiņa notiek caur ķermeņa virsmu.
13. Cilvēka šūnas nespēj ražot enerģiju bez skābekļa.
Жиры также необходимы нашему организму. Пища должна включать и растительные жиры. Особенно много жиров в растительном и сливочном масле и животном сале. В сутки человеку достаточно 1-1,25 г жира на 1 кг массы тела.
Животные белки и растительные жиры содержат компоненты, которые в организме человека синтезироваться не могут.
Углеводы в большом количестве содержатся в продуктах растительного происхождения. В пище человека чаще всего встречаются углеводы: крахмал и сахар. В сутки человеку требуется 400 г углеводов, из них не более 80 г сахара. Избыток углеводов откладывается в печени и мышцах в виде животного крахмала — гликогена. Важно помнить: чрезмерное употребление углеводов приводит к накоплению в организме жира.
Жиры также необходимы нашему организму. Пища должна включать и растительные жиры. Особенно много жиров в растительном и сливочном масле и животном сале. В сутки человеку достаточно 1-1,25 г жира на 1 кг массы тела.
Животные белки и растительные жиры содержат компоненты, которые в организме человека синтезироваться не могут.
Углеводы в большом количестве содержатся в продуктах растительного происхождения. В пище человека чаще всего встречаются углеводы: крахмал и сахар. В сутки человеку требуется 400 г углеводов, из них не более 80 г сахара. Избыток углеводов откладывается в печени и мышцах в виде животного крахмала — гликогена. Важно помнить: чрезмерное употребление углеводов приводит к накоплению в организме жира.