Сірководень має дуже важливу мирну професію. З його до хіміки встановлюють недоброякісні вина, які містять плюмбум (ІІ) ацетат (СН3СОО)2Рb. Адже ця сіль, яку називають «свинцевим цукром», має солодкий смак. Недобросовісні виробники додають її у дешеві сорти вина для надання йому м’якості смаку. Але треба пам’ятати, що солі Плюмбуму надзвичайно отруйні! Як сірководень допомагає виявити фальсифікацію?
Запишіть відповідне рівняння реакції та обчисліть об’єм сірководню (н.у.), необхідний для виявлення у вині 1,3 г плюмбуму (ІІ) ацетату.
Mg + 2 HCl → H2 + MgCl2
Это окислительно-восстановительная реакция:
2 HI + 2 e- → 2 H0 (восстановле́ние)
Mg0 - 2 e- → MgII (окисление)
HCl является окислителем, Mg является восстановителем.
ZnO + 2 HCl → ZnCl2 + H2O
Это кислотно-щелочная реакция (нейтрализа́ция)
H3PO4 + 5HCl → PCl5 + 4H2O
CaCO3 + 2 HCl → H2O + CO2 + CaCl2
• Это кислотно-щелочная реакция (нейтрализа́ция): CaCO3 является щелочным, HCl представляет собой кислоту.
SO3 + HCl → HSO3Cl
CO -===
2 Cu + 2 HCl → 2 CuCl + H2
Это окислительно-восстановительная реакция:
2 Cu0 - 2 e- → 2 CuI (окисление)
2 HI + 2 e- → 2 H0 (восстановле́ние)
Cu является восстановителем, HCl является окислителем.
o
ZnO + 2 HCl → ZnCl2 + H2O
Это кислотно-щелочная реакция (нейтрализа́ция): ZnO является щелочным, HCl представляет собой кислоту.
CaCO3 (s) + 2 HCl (aq) → H2O (l) + CO2 (g) + CaCl2 (aq)
Это кислотно-щелочная реакция (нейтрализа́ция): CaCO3 является щелочным, HCl представляет собой кислоту.
SO3 (l) + HCl (aq) → HSO3Cl (l)
Объяснение: